Co znajdziemy w słonych przekąskach ?


Każdy z nas lubi tego typu przekąski. Często oglądając filmy sięgamy po chipsy, paluszki, popcorn itp. Często nie myślimy o tym, że tak naprawdę to tylko puste kalorie tak zwane zapychacze, czasami jemy je także, bo nam się nudzi i musimy czymś się zająć. Dzisiaj dowiecie się prawdy o słonych przekąskach i dojdziecie do wniosku, że warto zastąpić je innymi np. pokrojoną marchewką, suszonymi plastrami jabłka czy świeżymi owocami. Poniżej niektóre z nich poznacie bliżej !

Paluszki Lajkonik  - 100 g - 390 kcal


Skład:
- skład: mąka pszenna, sól 3,5%, tłuszcz roślinny, drożdże, regulator kwasowości: wodorotlenek sodu substancje spulchniające: wodorowęglan amonu, wodorowęglan sodu jęczmienny ekstrakt słodowy, może zawierać śladowe ilości ziarna sezamu.

Paluszki zawierają dużo soli, która w nadmiarze prowadzi m.in do zwiększenia ryzyka nadciśnienia. Znajdziemy w nich także, dużą ilość tłuszczy nasyconych, które powinniśmy unikać. Regulatory kwasowości prowadzą do zaburzeń gospodarki kwasowo-zasadowej organizmu, co wiążę się w konsekwencji z zakwaszeniem organizmu. Substancje spulchniające mogą wywoływać bóle brzucha i powodować wzdęcia.

Chipsy paprykowe Lays  - 100 g - 524 kcal

Skład: ziemniaki, olej roślinny (w tym 32% oleju słonecznikowego w mieszance olejów roślinnych), sól, preparat aromatyzujący o smaku papryki: bułka tarta pszenna, papryka, cukier, fruktoza, maślanka w proszku (z mleka), cebula w proszku, czosnek w proszku z wzmacniaczem smaku: glutaminian monosodowy, 5'-rybonukleotydy disodowe aromaty, barwnik: ekstrakt z papryki , regulator kwasowości: kwas cytrynowy, kwas jabłkowy.

Chipsy to bardzo tłusta i kaloryczna przekąska i chyba najbardziej przez nas pożądana. Przez glutaminian monosodowy chipsy sa bardzo niezdrowe, ten składnik może wywołać nadpobudliwość, a także powoduje niekorzystny wpływ na przewodnictwo nerwowo - mięśniowe, zwiększa także ryzyko wystąpienie nadwagi i otyłości. Uważam, że to najgorsza przekąska !!


Popcorn Na Maxa - 100 g - 427 kcal

Skład: ziarno kukurydzy pękającej, sól (1,5%), aromat maślany, barwnik E160b.

Popcorn jest także bardzo kaloryczny, mimo wszystko popcorn w kinie zawsze przegra ze zdrowymi przekąskami. Zawarta w nim sól może powodować nadciśnienie. Warto wpomnieć, że barwink E160b jest naturalny i jest otrzymywany z naturalnie z nasion drzewa tropikalnego. Oprócz sporej kaloryczności można uznać, że popcorn nie jest taki zły.

Podsumowując: powinniśmy ograniczać słone przekąski jak tylko się da ! Jednak raz na jakiś czas jak je zjemy to nic nam się nie stanie !


Pisząc post korzystałam ze strony
ttp://fitness.sport.pl




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 ZDROWO I SPORTOWO , Blogger