#PRZEPIS - Chrupiące ciasteczka owsiane
Długo szukałam przepisu na kruche i naprawdę dobre ciastka owsiane, ale nareszcie znalazłam ! Jak na pierwszy raz z tego przepisu ciastka wyszły mi przepyszne, Składniki są niedrogie i praktycznie wszędzie dostępne, wykonanie też jest bardzo proste, a ich przygotowanie bardzo szybkie, należy tylko pamiętać, że ciastka bardzo rosną na boki, dlatego trzeba je układać w dużych odstępach. Myślę, że każdy początkujący w kuchni poradzi sobie z takimi ciastkami. Nawiązując do walentynek to bardzo dobry przepis na popołudniowe ciastka do kawy z ukochaną osobą.
Składniki na około 30/35 ciastek (wszystko zależy od tego jakie duże będziecie formować ciastka):
- 200 g masła, w temperaturze pokojowej;
- 3/4 szklanki cukru;
- 1/4 szklanka ciemnego brązowego cukru;
- 1 dużo jajo;
- 1 szklanka mąki pszennej;
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii;
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia;
- szczypta soli;
- 2,5 szklanki płatków owsianych (ja zrobiłam z płatkami owsianymi górskimi, ale błyskawicznie też będą dobre);
- małe opakowanie suszonej żurawiny ( 100 g);
- Masło i biały cukier umieścić w misie miksera i ucierać, do momentu uzyskania jasnej puszystej masy. Następnie dodać cukier brązowy i dalej ucierać, Dodać jajko i zmiksować. Wsypać pozostałe składniki i zmiksować, aż do momentu uzyskania jednolitej masy.
- Blachę do ciastek należy wyłożyć papierem (blachę możecie dodatkowo lekko przesmarować masłem, ale nie trzeba). Z ciasta w rękach urobić kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczyć je i układać na blachę, pamiętając o dużych odstępach.
- Piec w temperaturze 180ºC przez około 15-17 minut do lekkiego zbrązowienia (ja piekłam 13/14 minut). Przed zdjęciem z blachy chwilę odczekać, a potem studzić na kratce.
Oczywiście do ciastek możecie dodać też inne dodatki, suszone owoce czy orzechy albo pestki dyni. Także jak ktoś lubi może polać ciastka rozpuszczoną gorzką czekoladą, oczywiście to już sprawi, że ciastka będą bardziej kaloryczne.
Smacznego !
Źródło przepisu - http://www.mojewypieki.com/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz