Mała ciekwostka o owocach
Owoce są bardzo zdrowe, ale niektóre powinniśmy jeść rzadziej niż inne. W tym poście dowiecie się właśnie na które owoce uważać, a które możecie jeść bez opamiętania.
Mocne strony owoców:
- dobrze gaszą pragnienie
- zawierają dużo odżywczych związków
- zawierają witaminę C
Małe wady owoców:
- w owocach znajdują się szybko przyswajalne cukry proste, które nakręcają apetyt i sprzyjają odkładaniu się tłuszczu
- zawierają kwasy, które zmiękczają szkliwo
- zawierają cukier przez co jedząc je zwiększamy ryzyko zagrożenia próchnicą
Najlepsze owoce dla naszej figury to te, które mają niski indeks glikemiczny czyli poniżej IG 40
IG/kcl (na 100 gram)
- czarne porzeczki 15/35
-czereśnie 20/61
- czerwone porzeczki 25/31
- agrest 25/41
- wiśnie 25/47
- maliny 25/29
- jeżyny 25/43
- truskawki 25/28
- czarne jagody 25/45
- grejpfrut 30/36
- morele 30/47
- gruszki 30/54
- pomarańcze 35/44
- brzoskwinie 35/46
- śliwki 35/45
- jabłka 35/45
Owoce na, które trzeba troszkę uważać bo maja wyższy indeks glikemiczny, czyli IG 40-45 i trochę więcej kalorii:
IG/kcal (na 100 gram)
- ananasy 45/54
- winogrona 45/69
- kiwi 50/56
- mango 50/67
- borówki amerykańskie 55/57
Owoce, które powinniśmy ograniczać, mają najwyższy indeks glikemiczny IG powyżej 60, ale to nie oznacza, że mają sporo kalorii
IG/kcal
- dojrzałe banany 50-60/95
- arbuzy 60-70/36
- melony 70/36
Na pewno po przeczytaniu postu będziecie się zastanawiać co to takiego ten indeks glikemiczny...
- Indeks glikemiczny to wskaźnik, który informuje o tym, jak gwałtownie po spożyciu danego produktu spożywczego wzrasta poziom glukozy we krwi. To ważne, bo węglowodany o takiej samej zawartości cukru mogą mieć różny wpływ na glikemię (poziom cukru we krwi). Wysoki indeks glikemiczny sprawia, że wchłonięte podczas trawienia węglowodany spowodują gwałtowny wzrost poziomu cukru we krwi. Niski indeks glikemiczny nie wywołuje żadnej lub wywołuje niewielką glikemię.
Pisząc post korzystałam ze strony http://fitness.sport.pl
Mocne strony owoców:
- dobrze gaszą pragnienie
- zawierają dużo odżywczych związków
- zawierają witaminę C
Małe wady owoców:
- w owocach znajdują się szybko przyswajalne cukry proste, które nakręcają apetyt i sprzyjają odkładaniu się tłuszczu
- zawierają kwasy, które zmiękczają szkliwo
- zawierają cukier przez co jedząc je zwiększamy ryzyko zagrożenia próchnicą
Najlepsze owoce dla naszej figury to te, które mają niski indeks glikemiczny czyli poniżej IG 40
IG/kcl (na 100 gram)
- czarne porzeczki 15/35
-czereśnie 20/61
- czerwone porzeczki 25/31
- agrest 25/41
- wiśnie 25/47
- maliny 25/29
- jeżyny 25/43
- truskawki 25/28
- czarne jagody 25/45
- grejpfrut 30/36
- morele 30/47
- gruszki 30/54
- pomarańcze 35/44
- brzoskwinie 35/46
- śliwki 35/45
- jabłka 35/45
Owoce na, które trzeba troszkę uważać bo maja wyższy indeks glikemiczny, czyli IG 40-45 i trochę więcej kalorii:
IG/kcal (na 100 gram)
- ananasy 45/54
- winogrona 45/69
- kiwi 50/56
- mango 50/67
- borówki amerykańskie 55/57
Owoce, które powinniśmy ograniczać, mają najwyższy indeks glikemiczny IG powyżej 60, ale to nie oznacza, że mają sporo kalorii
IG/kcal
- dojrzałe banany 50-60/95
- arbuzy 60-70/36
- melony 70/36
Na pewno po przeczytaniu postu będziecie się zastanawiać co to takiego ten indeks glikemiczny...
- Indeks glikemiczny to wskaźnik, który informuje o tym, jak gwałtownie po spożyciu danego produktu spożywczego wzrasta poziom glukozy we krwi. To ważne, bo węglowodany o takiej samej zawartości cukru mogą mieć różny wpływ na glikemię (poziom cukru we krwi). Wysoki indeks glikemiczny sprawia, że wchłonięte podczas trawienia węglowodany spowodują gwałtowny wzrost poziomu cukru we krwi. Niski indeks glikemiczny nie wywołuje żadnej lub wywołuje niewielką glikemię.
Pisząc post korzystałam ze strony http://fitness.sport.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz