Najczęstsze błędy żywieniowe

Zawsze wydaje się nam, że zdrowe odżywianie jak dieta są z pozoru proste, jednak nie tak łatwo wprowadza się to w życie. Często jemy "zdrowo", a nie chudniemy, często też nie wiemy, że nasze nawyki żywieniowe mogą być złe i że dietę, należy zacząć od zmiany nawyków żywieniowych na lepsze. Dlatego warto wiedzieć jakie błędy żywieniowe są popełniane najczęściej i zastanowić się czy Wy też je popełniacie.




NIEREGULARNE POSIŁKI
Coraz częściej jemy nieregularne żyjemy w pospiechu, nie mając czasu na zjedzenie czegoś zdrowego i pożywnego. Musicie pamiętać, że najważniejsze jest śniadanie, gdy je opuścimy z czasem głód będzie narastał, a my będziemy podjadać, to co mamy pod ręką.


PÓŹNA KOLACJA
Kolacje powinniśmy zjeść około 2/3 godziny przed snem - to jest bardzo ważne !


SŁABOŚĆ DO FAST FOOD' ÓW
Regularnie spożywanie fast food' ów, negatywnie odbija się na naszym zdrowiu. Takie produkty zawierają duże ilości tłuszczów trans, które przyczyniają się między innymi do rozwoju chorób układy krążenia i nowotworów.

ULEGANIE POKUSOM
Zastanówcie się jak często mówiliście sobie ,,od jutra nie jem słodyczy..''. Bardzo często ulegamy słonym lub słodkim przekąską, które mają zwykle wysoką wartość kaloryczną, w małej ilości dostarczają dużo kalorii, dlatego warto z nich w ogóle zrezygnować lub tylko czasami pozwolić sobie na taką dawkę kalorii. 


JEDZENIE W POŚPIECHU
Im szybciej jemy tym więcej możemy zjeść ! Gdy jemy szybko nie czujemy uczucia sytości i wpychamy w siebie jeszcze więcej i więcej. Tak samo jest gdy jemy przy telewizorze lub jedząc zajmujemy się czymś innym, nie skupiamy się wtedy na jedzeniu. 


SPOŻYWANIE ZBYT DUŻEJ ILOŚCI SOLI
Spożywanie dużej ilości soli podnosi ciśnienie krwi i jest związana z coraz częstszą nadwagą i otyłością. 


ZA DUŻO CUKRU W DIECIE
Na pewno wielu z Was lubi batoniki, drożdżówki, słodkie napoje, ciasta, ciasteczka i tak można by było długo wymieniać. Jednak te produkty zawierają dużo cukru, który może prowadzić np. do otyłości. Ale cukier w różnych odmianach znajdziemy także w innych produktach. 
Jakie są odmiany cukru, na co uważać ? - Pamiętajcie zawsze, aby czytać etykiety produktów.
Rodzaje cukru wykorzystywane przez przemysł spożywczy: glukoza (syrop glukozowy), fruktoza (syrop fruktozowy), syrop glukozowo - fruktozowy, izoglukoza, inwertowany syrop cukrowy, syrop kukurydziany, laktoza, serwatka, dekstroza, maltoza, cukier słodowy, syrop słodowy, cukier gronowy, cukier inwertowany, syrop karmelowy, słodzone mleko skondensowane, (skoncentrowane) słody owocowe, słód owocowy, kandyz, (nierafinowany) cukier trzcinowy itd...  
*źródło książka ,,Bez cukru’’ Martina Fontana


ZBYT MAŁO WARZYW I OWOCÓW
Jedynie 7% Polaków je warzywa i owoce do każdego posiłku. Warzywa i owoce w diecie są bardzo ważne, dostarczają nam mnóstwo cennych składników, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. 


ZAPOMINAMY O NAWODNIENIU ORGANIZMU
Picie wody jest bardzo ważne w diecie. Dlaczego ? - zapraszam do przeczytania postu FAKTY I MITY NA TEMAT WODY




1 komentarz:

  1. Ja uważam, że Polakom dopiero kształtuje się mentalność zdrowego stylu życia. Wystarczy spojrzeć na to, że jeszcze dwa lata temu biegacz na ulicy był sensacją zwłaszcza w małych miastach. To się dopiero zmienia... podobnie będzie z jedzeniem. W reklamach mamy kurczaka i sałatkę, a w domu nie ma obiadu bez ziemniaków z tłustym sosem oczywiście. ;)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 ZDROWO I SPORTOWO , Blogger